Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, ΤΑ ΜΠΑΖΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ... Πνίγηκε η Ηλεία


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα μπαζωμένα και ακαθάριστα επί χρόνια ρέματα και η προκλητική αδιαφορία της πολιτείας είναι οι τρεις βασικές αιτίες της πρωτοφανούς καταστροφής που έπληξε το τελευταίο 48ωρο την πεδινή Ηλεία. Ολόκληρη η περιοχή από τη Βουπρασία μέχρι την Αμαλιάδα μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη.
Δεκάδες σπίτια και αποθήκες πλημμύρισαν, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν τα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ από τους τοπικούς ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την περιοχή συγχρόνως με την εκδήλωση της καταιγίδας.
Στην περιοχή «Υδραγωγείο» Λεχαινών το νερό έφτασε σε ύψος το 1,5 μέτρο. Δεκάδες σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ μια ηλικιωμένη σεισμόπληκτη γυναίκα, που έμενε σε κοντέινερ, σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τους συγγενείς της που έστησαν ολόκληρη επιχείρηση απεγκλωβισμού στις 4 τα ξημερώματα. Οι κάτοικοι, που ξενύχτησαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, καταγγέλλουν ότι βασική αιτία της πλημμύρας και των καταστροφών είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τα μπαζωμένα από αγνώστους ρέματα.

Οργισμένοι κατήγγειλαν επίσης ότι τα αποστραγγιστικά αυλάκια παραμένουν επί σειρά ετών χωρίς να έχουν καθαριστεί, με αποτέλεσμα το νερό να μην έχει διέξοδο. Στην εν λόγω περιοχή στάλθηκαν χθες το πρωί σκαπτικά μηχανήματα, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Αρβανίτης δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιωθούν από το δήμο όσοι υπέστησαν ζημιές στα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος του Γεωργικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Ηλείας Νίκος Φάμελος αποκάλυψε στην «Ε» ότι όλα τα αποστραγγιστικά αυλάκια της περιοχής όπου σημειώθηκε η καταστροφή είχαν επί χρόνια να συντηρηθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Κα-Κοτύχι
Σοβαρή είναι η καταστροφή που σημειώθηκε και στην προστατευόμενη από τη διεθνή σύμβαση Ramsar λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, όπου το προστατευτικό ανάχωμα έσπασε από την ορμή του νερού σε τρία σημεία. Οι ψαράδες της τοπικής δημοτικοσυνεταιριστικής μονάδας κάνουν λόγο για ολική καταστροφή με ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις, επειδή -όπως λένε- μεγάλες ποσότητες ψαριών διέφυγαν από το φυσικό ιχθυοτροφείο προς το Ιόνιο.
Κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Πούντας-Καλαβρύτων και στην οδό Πατρών-Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας. Στις 2.30 περίπου το πρωί κατολίσθηση χωμάτων σημειώθηκε στο 1,5ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πούντας- Καλαβρύτων και η κίνηση στο σημείο διεξάγεται με δυσκολία. Επίσης, σημειώθηκε πτώση βράχου στην επαρχιακή οδό Πατρών-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, στο 27ο χλμ., κοντά στον Μάνεση. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται εκ περιτροπής, από το ένα ρεύμα. Κλειστό είναι το ρεύμα προς Καλάβρυτα.
Προκάλεσε πλημμύρα
Συνελήφθη χθες το απόγευμα στο Βαρθολομιό Ηλείας 47χρονος, κάτοικος της περιοχής, κατηγορούμενος ότι προξένησε πλημμύρα σε τμήμα της επαρχιακής οδού Βαρθολομιού-Καρδιακαυτίου. Κατηγορείται ότι κατασκεύασε χωμάτινο ανάχωμα, ύψους ενός μέτρου και μήκους 200 μέτρων, σε αγροτεμάχιό του. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, να πλημμυρίσει η επαρχιακή οδός με όμβρια ύδατα σε μήκος περίπου μισού χιλιομέτρου και να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε διερχόμενο αυτοκίνητο, που οδηγούσε 50χρονος, αλλά και σε παρακείμενα αγροτεμάχια καλλιέργειας πατάτας. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου