[Της Λινας Γιανναρου, Η Καθημερινή, 12/2/2012]. Η παιδική χαρά της οδού Καλαβρύτων στην Αμαλιάδα, δωρεά του Θεόδωρου Μαυρογιάννη, κατοίκου Βοστώνης, στην πόλη το 1957, είχε μεγαλώσει γενιές και γενιές, αλλά πια έδειχνε την ηλικία της. Μολονότι επρόκειτο για έναν τεράστιο αδόμητο χώρο μέσα στον αστικό ιστό –η έκτασή της φτάνει τα 570 τ.μ.–, εγκαταλελειμμένη και βρώμικη, είχε σταματήσει να αποτελεί πόλο έλξης για τα παιδιά. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη αφετηρία για την παρέα του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών, την ομάδα που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης κάνοντας τους κατοίκους της να νοιαστούν γι’ αυτήν.
Η ιδέα ανήκει στον Σπύρο Ζαφειρόπουλο, καθηγητή Πληροφορικής στο ΤΕΙ Πάτρας, είναι εξαιρετικά απλή, αλλά συνάμα εντελώς ριζοσπαστική. Η «θητεία» του σε διάφορες συλλογικότητες είχε δείξει ότι συχνά-πυκνά οι πρωτοβουλίες είτε μένουν στη θεωρία, με τους συμμετέχοντες να αναλώνονται σε συζητήσεις επί συζητήσεων, είτε περιορίζονται στη δράση των λεγόμενων «ενεργών πολιτών», που αναλαμβάνουν μόνοι τους να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στις κουρασμένες, μπετονένιες, ασφυκτικές πόλεις μας. Πραγματική «επανάσταση» θα ήταν τα ηνία να λάβουμε οι ίδιοι οι χρήστες τους. «Να το θέσω αλλιώς», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Μόνο εάν ο κόσμος ξαναμπεί, ξαναπερπατήσει στο δάσος, θα νοιαστεί να το διατηρήσει καθαρό. Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε εστίες κοινωνικού ενδιαφέροντος για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές».
- Ξανακέρδισαν τον χώρο τους
Κάπως έτσι, τον Μάρτιο του 2010, η οργανωτική ομάδα του νεοσύστατου Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών προχώρησε στην πρώτη παρέμβαση, εκείνη στην παιδική χαρά. Προσκλήθηκε όλη η γειτονιά. Καθαρίστηκε ο χώρος με τη βοήθεια της Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Αμαλιάδος, στον τοίχο ζωγραφίστηκε ένα παιδικό γκράφιτι (αφού ρωτήθηκε ο γείτονας φυσικά), οι μαμάδες έφεραν ριγανάδα για να κολατσίσουν τα παιδιά και οι μπαμπάδες τούς έμαθαν τα παιχνίδια της δικής τους γενιάς: αμπάριζα, κεραμιδάκια, κουτσό. «Δεν κόστισε σχεδόν τίποτα, αλλά για πρώτη φορά η γειτονιά “συναντήθηκε” σε έναν κοινό δημόσιο χώρο», λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Οπως σημείωσε κάποιος στο σάιτ του δικτύου (www.citizenalertnetwork.gr), «πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς συναντιούνταν καθημερινά, αλλά δεν αντάλλασσαν ούτε μια καλημέρα». Εκτοτε, βέβαια, όχι μόνο συζητούν, αλλά έχουν φροντίσει ο χώρος να παραμένει καθαρός, να τοποθετηθεί φωτισμός, να μπουν νέα παιχνίδια. «Ξανακέρδισαν τον χώρο τους».
Εκτοτε, η δράση του Δικτύου υπήρξε καταιγιστική. Από δενδροφυτεύσεις «ψεύτικων» δέντρων για να αναδειχθεί το πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου στην πόλη και εκστρατεία με τίτλο «Μην περιμένεις να έρθει, πήγαινε εσύ στο δάσος», δράσεις για την ασφάλεια στον δρόμο και το Διαδίκτυο μέχρι προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις, η ομάδα του Δικτύου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αμαλιάδας που άρχισαν να την στηρίζουν σε κάθε βήμα. «Κάθε τρίμηνο οργανώνουμε μεγάλες συναντήσεις, με ανοιχτή συμμετοχή, όπου προτείνουμε νέες ιδέες. Μέχρι και όπερα έχουμε φέρει!»
Κομβικό σημείο για την επιτυχία του εγχειρήματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο διαδικτυακός χώρος του δικτύου, αποτέλεσμα εθελοντικής δουλειάς ομάδας γραφιστών, το οποίο θα ζήλευαν πολλοί οργανισμοί του εξωτερικού. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα σάιτ τόσο ωραίο όσο και αυτό που κάνουμε», σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Λόγω της μεγάλης απήχησης, το Δίκτυο ανιχνεύει άμεσα τα προβλήματα και επεμβαίνει ταχύτατα όπου είναι δυνατόν. «Εκεί» θα είναι και τις Απόκριες, αφού ο Δήμος έχει σταματήσει να διοργανώνει καρναβάλι. «Εφηύραμε ένα δικό μας έθιμο, την “Μπουλατοδρομία”! Πρόκειται απλά για μια ποδηλατοδρομία μεταμφιεσμένων που εκτός από... πολλή πλάκα, συμβάλλει και στη διάδοση του ποδηλάτου». Η Μπουλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 19 Φεβρουαρίου.
«Κάθε φορά που απογοητευόμαστε, εμφανίζονται δέκα νέα μέλη. Από την άλλη, δεν είναι δύσκολο να κάνεις τη διαφορά, στις παρούσες συνθήκες. Το πεδίο είναι ελεύθερο για δράση», καταλήγει ο κ. Ζαφειρόπουλος.