Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ηλεία: Μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες


Στην περιοχή βρίσκονται σε επιφυλακή και επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ

Διονύσης Βυθούλκας, ΤΟ ΒΗΜΑ: 05/02/2012, 12:34 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  05/02/2012, 21:15
Ηλεία: Μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες

Σε συγγενικά τους πρόσωπα και σε ξενοδοχεία θα διανυκτερεύσουν απόψε αρκετοί δημότες του Πύργου Ηλείας που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής.
Την ίδια στιγμή αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων ωστόσο ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν κινδυνεύουν και δεν επιθυμούν να τα εγκαταλείψουν.
 Μια ηλικιωμένη έχασε την ζωή της ενώ εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και τα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του νοσοκομείου του Πύργου πλημμύρισαν.
Επίσης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  κηρύχθηκαν, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όλες σχεδόν οι τοπικές κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου Ηλείας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την ώρα εντοπίζονται στον Πύργο, στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς έχει πλημμυρίσει το υπόγειο και στη περιοχή των εργατικών κατοικιών.
 Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι αρμόδιοι φορείς του νομού Ηλείας βρίσκονταν σε ετοιμότητα για έντονα καιρικά φαινόμενα ωστόσο αιφνιδιάστηκαν από την ένταση τους.
 Νεκρή εντοπίστηκε μια 82χρονη στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Βαρβάσαινας στη θέση Λίθαρος όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά τη στιγμή που βγήκε από το σπίτι της.
 Ακόμη επειδή είχαν γεμίσει με νερά οι χώροι του νοσοκομείου υπήρξε απόφαση μεταφοράς των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή.
Έτσι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίστηκαν ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας ενώ ένα άτομο κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.
 Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν – κυρίως με βάρκες – διασώσεις ατόμων στις περιοχές Λαμπέτι, Σαλμώνη, Βαρβάσαινα και Καρούτες. Επίσης έχει δεχτεί 310 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια κατοικιών, επιχειρήσεων και μεταφορά 30 ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Ανάμεσα τους και Ρομά που διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, κυρίως σε περιοχές κοντά στον Αλφειό ποταμό και γύρω από τον Πύργο, όπως επίσης και ένοικοι των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται στο δρόμο που συνδέει τον Πύργο με το Κατάκολο. Επιπλέον έγινε προληπτικά απομάκρυνση των μοναχών της Μονής Παναγίας Κρεμαστών λόγο κατολισθήσεων.
 Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί στην περιοχή με 33 οχήματα, 2 βάρκες και 1 ερπυστριοφόρο της 6η ΕΜΑΚ.

Η πρόγνωση του καιρού

Σταδιακή επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
 Για αύριο Δευτέρα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το βράδυ  στο Ανατολικό Αιγαίο.
Επίσης θα σημειωθούν έντονες  χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου  και δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφορ το απόγευμα στα δυτικά και Ββόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους με την ίδια περίπου ένταση.
 Για την Τρίτη αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία  στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη , το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και έντονες  χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής  και βόρειας χώρας καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής  Μακεδονίας και της  Ηπείρου, το  απόγευμα τα  φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
 Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις αν και γενικά ασθενείς θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά, έως το τέλος της εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου