Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιξαν οι ουρανοί στην Ηλεία κι έφεραν την καταστροφή


Το νερό που έπεσε έφτασε τα 178 χιλιοστά, έπνιξε μια γυναίκα 80 ετών, πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και το νοσοκομείο της πόλης

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • TA NEA: Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2012

Οι καταστροφές ήταν - σύμφωνα με τους ειδικούς - αναπόφευκτες. Από τα μεσάνυχτα έως την αυγή της Κυριακής τα σύννεφα είχαν αγκυροβολήσει πάνω από τον Πύργο Ηλείας γεννώντας τη μια καταιγίδα μετά την άλλη. Το νερό που έπεσε στην περιοχή έφτασε τα 178 χιλιοστά, έπνιξε μια γυναίκα 80 ετών, πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και το νοσοκομείο της πόλης και έθεσε δύο δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ύψος της βροχής ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην Ηλεία από τους σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών τα τελευταία πέντε χρόνια - όταν και εγκαταστάθηκαν εκεί. Μέσα σε οκτώ ώρες ο Πύργος δέχτηκε ποσότητα βροχής ίση με αυτή που πέφτει μέσα σε έξι μήνες στην Αθήνα. Ενα φαινόμενο «σπάνιο και απρόβλεπτο», όπως παρατηρεί ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Κι ενώ στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής κυμάνθηκε στα 5-20 χιλιοστά, στην Ωλένη - όπως και στον Πύργο - έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, σταματώντας στα 155 χιλιοστά. Η ροή του ανέμου ή η μορφολογία του εδάφους είναι παράγοντες που μπορεί να εγκλωβίσουν καταιγιδοφόρα νέφη σε μια περιοχή. Οσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της στάσης της βροχής πάνω από ένα σημείο τόσο πιο καταστροφικά θα είναι τα αποτελέσματά της. «Δεν υπάρχει τρόπος να απορροφηθεί τόση βροχόπτωση. Ο κορεσμός του εδάφους σε νερό είναι τόσο απότομος που οπουδήποτε και αν συνέβαινε θα έφερνε προβλήματα», αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ. Η σφοδρότητα του φαινομένου όμως εκδηλώθηκε σε μια περιοχή που εδώ και χρόνια είναι ανοχύρωτη σε έντονες καιρικές συνθήκες. Στις χτεσινές πλημμύρες και κατολισθήσεις συνέβαλε ώς έναν βαθμό και η καταστροφή του δάσους από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007. Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει ότι η Ηλεία είχε ανακάμψει σημαντικά μετά τις φωτιές. Είτε με αναδασώσεις είτε με φυσικό τρόπο, το 60%-70% της βλάστησης είχε αποκατασταθεί.
Σε αυτό είχαν βοηθήσει τα υψηλά επίπεδα υγρασίας της περιοχής, η ποιότητα του εδάφους, αλλά και το γεγονός ότι η θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν αγγίζει κατά μέσο όρο μεγάλες τιμές. Τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τις πυρκαγιές ήταν διάστημα που επέτρεψε την αναγέννηση ενός δάσους, το οποίο όμως παραμένει, σύμφωνα με τον καθηγητή, ευάλωτο σε έντονα καιρικά φαινόμενα. «Εφόσον αναπτυχθούν δέντρα σε ύψος πέντε μέτρων, το έδαφος προστατεύεται επαρκώς», παρατηρεί.

Ο Πύργος, μια πόλη με άναρχη, πυκνή δόμηση και στενούς οδικούς άξονες, δεν θα γλίτωνε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, από τις πλημμύρες. Η Ηλεία όμως δεν θα μπορούσε να αποφύγει ούτε τις κατολισθήσεις. «Εδώ και χρόνια λειτουργούμε πυροσβεστικά στις κατολισθήσεις. Δεν έχουμε χρήματα για προληπτικές επεμβάσεις», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας. Περίπου 300 είναι τα επικίνδυνα για κατολισθήσεις σημεία στην Ηλεία που κατέγραψε με έρευνά του στην περιοχή ο Ευθύμιος Λέκκας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ. Η Ηλεία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας, έχει πλούσιο ιστορικό κακοκαιρίας. Τα τελευταία εννιά χρόνια, τέσσερις ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή. Οι τρεις από αυτούς εκδηλώθηκαν το 2009. Εκείνος της 25ης Μαρτίου εξέτρεψε από την πορεία του ένα όχημα στη Νέα Μανωλάδα σκοτώνοντας τον οδηγό και έναν από τους δύο συνεπιβάτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μερικές από τις πιο έντονες πλημμύρες (ορισμένες συνοδευόμενες και από χαλαζοπτώσεις) έπληξαν τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας τον Οκτώβρη του 2004, τον Ιανουάριο του 2005 και τον Οκτώβρη του 2007. Η χτεσινή καταιγίδα όμως ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, κάτι πρωτόγνωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου