Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τραγικός ο απολογισμός... Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία στην Ηλεία


Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Δευτέρας η καταγραφή των ζημιών στον Πύργο Ηλείας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ο απολογισμός από τη θεομηνία που έπληξε την Ηλεία είναι τραγικός, καθώς μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην περιοχή «Λιθάρι», στην προσπάθειά της να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά. Σπίτια, καταστήματα, ακόμα και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο πλημμύρισαν και πολλοί είναι οι άστεγοι.
«Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, διατηρούμε την ψυχραιμία μας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος,τονίζοντας ότι έχει διαλυθεί όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου και είναι αδύνατη η επικοινωνία με τα τοπικά διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, το οποίο εκκενώθηκε την Κυριακή.
«Το στοίχημά μας είναι να λειτουργήσει το νοσοκομείο άμεσα» σημείωσε, τονίζοντας ότι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εργάζονται από την Κυριακή για την άντληση των υδάτων από τα υπόγεια του κτηρίου.
Ο δήμαρχος Πύργου επισήμανε ότι μεγάλες ζημιές υπέστησαν σπίτια που καταπλακώθηκαν από λάσπη, εξαιτίας των κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να περάσουν τη νύχτα στους δρόμους. 
Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο δήμος εξασφάλισε στέγη για οικογένειες που προς το παρόν δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω των εκτεταμένων ζημιών.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα.
15 φωτογραφίες


Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο διακομίστηκαν ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.

Τόσο ο Πύργος όσο και η Αρχαία Ολυμπία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εξαιτίας των πλημμυρών, σήμερα Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Πύργου, καθώς και το 1ο Λύκειο Πύργου και το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Πύργου.

Επίσης, ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών την τηλεφωνική γραμμή 26210 81036, όπου μπορούν να απευθύνονται είτε για άμεση βοήθεια είτε για υποστήριξη των αιτημάτων τους γύρω από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, επαγγελματικό εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες κτλ.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Υγείας για την κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής, ενώ είναι πολύ πιθανόν εντός της ημέρας να σταλούν κοντέινερ για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου