Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών, Αμαλιάδα: Παιδική χαρά, πράσινο στην πόλη, Μπουλατοδρομίες

[Της Λινας Γιανναρου, Η Καθημερινή, 12/2/2012]. Η παιδική χαρά της οδού Καλαβρύτων στην Αμαλιάδα, δωρεά του Θεόδωρου Μαυρογιάννη, κατοίκου Βοστώνης, στην πόλη το 1957, είχε μεγαλώσει γενιές και γενιές, αλλά πια έδειχνε την ηλικία της. Μολονότι επρόκειτο για έναν τεράστιο αδόμητο χώρο μέσα στον αστικό ιστό –η έκτασή της φτάνει τα 570 τ.μ.–, εγκαταλελειμμένη και βρώμικη, είχε σταματήσει να αποτελεί πόλο έλξης για τα παιδιά. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη αφετηρία για την παρέα του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών, την ομάδα που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης κάνοντας τους κατοίκους της να νοιαστούν γι’ αυτήν.

Η ιδέα ανήκει στον Σπύρο Ζαφειρόπουλο, καθηγητή Πληροφορικής στο ΤΕΙ Πάτρας, είναι εξαιρετικά απλή, αλλά συνάμα εντελώς ριζοσπαστική. Η «θητεία» του σε διάφορες συλλογικότητες είχε δείξει ότι συχνά-πυκνά οι πρωτοβουλίες είτε μένουν στη θεωρία, με τους συμμετέχοντες να αναλώνονται σε συζητήσεις επί συζητήσεων, είτε περιορίζονται στη δράση των λεγόμενων «ενεργών πολιτών», που αναλαμβάνουν μόνοι τους να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στις κουρασμένες, μπετονένιες, ασφυκτικές πόλεις μας. Πραγματική «επανάσταση» θα ήταν τα ηνία να λάβουμε οι ίδιοι οι χρήστες τους. «Να το θέσω αλλιώς», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Μόνο εάν ο κόσμος ξαναμπεί, ξαναπερπατήσει στο δάσος, θα νοιαστεί να το διατηρήσει καθαρό. Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε εστίες κοινωνικού ενδιαφέροντος για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές».
  • Ξανακέρδισαν τον χώρο τους

Κάπως έτσι, τον Μάρτιο του 2010, η οργανωτική ομάδα του νεοσύστατου Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών προχώρησε στην πρώτη παρέμβαση, εκείνη στην παιδική χαρά. Προσκλήθηκε όλη η γειτονιά. Καθαρίστηκε ο χώρος με τη βοήθεια της Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Αμαλιάδος, στον τοίχο ζωγραφίστηκε ένα παιδικό γκράφιτι (αφού ρωτήθηκε ο γείτονας φυσικά), οι μαμάδες έφεραν ριγανάδα για να κολατσίσουν τα παιδιά και οι μπαμπάδες τούς έμαθαν τα παιχνίδια της δικής τους γενιάς: αμπάριζα, κεραμιδάκια, κουτσό. «Δεν κόστισε σχεδόν τίποτα, αλλά για πρώτη φορά η γειτονιά “συναντήθηκε” σε έναν κοινό δημόσιο χώρο», λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Οπως σημείωσε κάποιος στο σάιτ του δικτύου (www.citizenalertnetwork.gr), «πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς συναντιούνταν καθημερινά, αλλά δεν αντάλλασσαν ούτε μια καλημέρα». Εκτοτε, βέβαια, όχι μόνο συζητούν, αλλά έχουν φροντίσει ο χώρος να παραμένει καθαρός, να τοποθετηθεί φωτισμός, να μπουν νέα παιχνίδια. «Ξανακέρδισαν τον χώρο τους».

Εκτοτε, η δράση του Δικτύου υπήρξε καταιγιστική. Από δενδροφυτεύσεις «ψεύτικων» δέντρων για να αναδειχθεί το πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου στην πόλη και εκστρατεία με τίτλο «Μην περιμένεις να έρθει, πήγαινε εσύ στο δάσος», δράσεις για την ασφάλεια στον δρόμο και το Διαδίκτυο μέχρι προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις, η ομάδα του Δικτύου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αμαλιάδας που άρχισαν να την στηρίζουν σε κάθε βήμα. «Κάθε τρίμηνο οργανώνουμε μεγάλες συναντήσεις, με ανοιχτή συμμετοχή, όπου προτείνουμε νέες ιδέες. Μέχρι και όπερα έχουμε φέρει!»

Κομβικό σημείο για την επιτυχία του εγχειρήματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο διαδικτυακός χώρος του δικτύου, αποτέλεσμα εθελοντικής δουλειάς ομάδας γραφιστών, το οποίο θα ζήλευαν πολλοί οργανισμοί του εξωτερικού. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα σάιτ τόσο ωραίο όσο και αυτό που κάνουμε», σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Λόγω της μεγάλης απήχησης, το Δίκτυο ανιχνεύει άμεσα τα προβλήματα και επεμβαίνει ταχύτατα όπου είναι δυνατόν. «Εκεί» θα είναι και τις Απόκριες, αφού ο Δήμος έχει σταματήσει να διοργανώνει καρναβάλι. «Εφηύραμε ένα δικό μας έθιμο, την “Μπουλατοδρομία”! Πρόκειται απλά για μια ποδηλατοδρομία μεταμφιεσμένων που εκτός από... πολλή πλάκα, συμβάλλει και στη διάδοση του ποδηλάτου». Η Μπουλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 19 Φεβρουαρίου.

«Κάθε φορά που απογοητευόμαστε, εμφανίζονται δέκα νέα μέλη. Από την άλλη, δεν είναι δύσκολο να κάνεις τη διαφορά, στις παρούσες συνθήκες. Το πεδίο είναι ελεύθερο για δράση», καταλήγει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τραγικός ο απολογισμός... Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία στην Ηλεία


Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Δευτέρας η καταγραφή των ζημιών στον Πύργο Ηλείας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ο απολογισμός από τη θεομηνία που έπληξε την Ηλεία είναι τραγικός, καθώς μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην περιοχή «Λιθάρι», στην προσπάθειά της να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά. Σπίτια, καταστήματα, ακόμα και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο πλημμύρισαν και πολλοί είναι οι άστεγοι.
«Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, διατηρούμε την ψυχραιμία μας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος,τονίζοντας ότι έχει διαλυθεί όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου και είναι αδύνατη η επικοινωνία με τα τοπικά διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, το οποίο εκκενώθηκε την Κυριακή.
«Το στοίχημά μας είναι να λειτουργήσει το νοσοκομείο άμεσα» σημείωσε, τονίζοντας ότι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εργάζονται από την Κυριακή για την άντληση των υδάτων από τα υπόγεια του κτηρίου.
Ο δήμαρχος Πύργου επισήμανε ότι μεγάλες ζημιές υπέστησαν σπίτια που καταπλακώθηκαν από λάσπη, εξαιτίας των κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να περάσουν τη νύχτα στους δρόμους. 
Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο δήμος εξασφάλισε στέγη για οικογένειες που προς το παρόν δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω των εκτεταμένων ζημιών.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα.
15 φωτογραφίες


Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο διακομίστηκαν ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.

Τόσο ο Πύργος όσο και η Αρχαία Ολυμπία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εξαιτίας των πλημμυρών, σήμερα Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Πύργου, καθώς και το 1ο Λύκειο Πύργου και το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Πύργου.

Επίσης, ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών την τηλεφωνική γραμμή 26210 81036, όπου μπορούν να απευθύνονται είτε για άμεση βοήθεια είτε για υποστήριξη των αιτημάτων τους γύρω από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, επαγγελματικό εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες κτλ.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Υγείας για την κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής, ενώ είναι πολύ πιθανόν εντός της ημέρας να σταλούν κοντέινερ για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων. 

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιξαν οι ουρανοί στην Ηλεία κι έφεραν την καταστροφή


Το νερό που έπεσε έφτασε τα 178 χιλιοστά, έπνιξε μια γυναίκα 80 ετών, πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και το νοσοκομείο της πόλης

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • TA NEA: Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2012

Οι καταστροφές ήταν - σύμφωνα με τους ειδικούς - αναπόφευκτες. Από τα μεσάνυχτα έως την αυγή της Κυριακής τα σύννεφα είχαν αγκυροβολήσει πάνω από τον Πύργο Ηλείας γεννώντας τη μια καταιγίδα μετά την άλλη. Το νερό που έπεσε στην περιοχή έφτασε τα 178 χιλιοστά, έπνιξε μια γυναίκα 80 ετών, πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και το νοσοκομείο της πόλης και έθεσε δύο δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ύψος της βροχής ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην Ηλεία από τους σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών τα τελευταία πέντε χρόνια - όταν και εγκαταστάθηκαν εκεί. Μέσα σε οκτώ ώρες ο Πύργος δέχτηκε ποσότητα βροχής ίση με αυτή που πέφτει μέσα σε έξι μήνες στην Αθήνα. Ενα φαινόμενο «σπάνιο και απρόβλεπτο», όπως παρατηρεί ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Κι ενώ στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής κυμάνθηκε στα 5-20 χιλιοστά, στην Ωλένη - όπως και στον Πύργο - έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, σταματώντας στα 155 χιλιοστά. Η ροή του ανέμου ή η μορφολογία του εδάφους είναι παράγοντες που μπορεί να εγκλωβίσουν καταιγιδοφόρα νέφη σε μια περιοχή. Οσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της στάσης της βροχής πάνω από ένα σημείο τόσο πιο καταστροφικά θα είναι τα αποτελέσματά της. «Δεν υπάρχει τρόπος να απορροφηθεί τόση βροχόπτωση. Ο κορεσμός του εδάφους σε νερό είναι τόσο απότομος που οπουδήποτε και αν συνέβαινε θα έφερνε προβλήματα», αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ. Η σφοδρότητα του φαινομένου όμως εκδηλώθηκε σε μια περιοχή που εδώ και χρόνια είναι ανοχύρωτη σε έντονες καιρικές συνθήκες. Στις χτεσινές πλημμύρες και κατολισθήσεις συνέβαλε ώς έναν βαθμό και η καταστροφή του δάσους από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007. Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει ότι η Ηλεία είχε ανακάμψει σημαντικά μετά τις φωτιές. Είτε με αναδασώσεις είτε με φυσικό τρόπο, το 60%-70% της βλάστησης είχε αποκατασταθεί.
Σε αυτό είχαν βοηθήσει τα υψηλά επίπεδα υγρασίας της περιοχής, η ποιότητα του εδάφους, αλλά και το γεγονός ότι η θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν αγγίζει κατά μέσο όρο μεγάλες τιμές. Τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τις πυρκαγιές ήταν διάστημα που επέτρεψε την αναγέννηση ενός δάσους, το οποίο όμως παραμένει, σύμφωνα με τον καθηγητή, ευάλωτο σε έντονα καιρικά φαινόμενα. «Εφόσον αναπτυχθούν δέντρα σε ύψος πέντε μέτρων, το έδαφος προστατεύεται επαρκώς», παρατηρεί.

Ο Πύργος, μια πόλη με άναρχη, πυκνή δόμηση και στενούς οδικούς άξονες, δεν θα γλίτωνε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, από τις πλημμύρες. Η Ηλεία όμως δεν θα μπορούσε να αποφύγει ούτε τις κατολισθήσεις. «Εδώ και χρόνια λειτουργούμε πυροσβεστικά στις κατολισθήσεις. Δεν έχουμε χρήματα για προληπτικές επεμβάσεις», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας. Περίπου 300 είναι τα επικίνδυνα για κατολισθήσεις σημεία στην Ηλεία που κατέγραψε με έρευνά του στην περιοχή ο Ευθύμιος Λέκκας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ. Η Ηλεία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας, έχει πλούσιο ιστορικό κακοκαιρίας. Τα τελευταία εννιά χρόνια, τέσσερις ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή. Οι τρεις από αυτούς εκδηλώθηκαν το 2009. Εκείνος της 25ης Μαρτίου εξέτρεψε από την πορεία του ένα όχημα στη Νέα Μανωλάδα σκοτώνοντας τον οδηγό και έναν από τους δύο συνεπιβάτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μερικές από τις πιο έντονες πλημμύρες (ορισμένες συνοδευόμενες και από χαλαζοπτώσεις) έπληξαν τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας τον Οκτώβρη του 2004, τον Ιανουάριο του 2005 και τον Οκτώβρη του 2007. Η χτεσινή καταιγίδα όμως ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, κάτι πρωτόγνωρο.

Ηλεία: Μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες


Στην περιοχή βρίσκονται σε επιφυλακή και επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ

Διονύσης Βυθούλκας, ΤΟ ΒΗΜΑ: 05/02/2012, 12:34 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  05/02/2012, 21:15
Ηλεία: Μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες

Σε συγγενικά τους πρόσωπα και σε ξενοδοχεία θα διανυκτερεύσουν απόψε αρκετοί δημότες του Πύργου Ηλείας που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής.
Την ίδια στιγμή αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων ωστόσο ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν κινδυνεύουν και δεν επιθυμούν να τα εγκαταλείψουν.
 Μια ηλικιωμένη έχασε την ζωή της ενώ εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και τα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του νοσοκομείου του Πύργου πλημμύρισαν.
Επίσης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  κηρύχθηκαν, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όλες σχεδόν οι τοπικές κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου Ηλείας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την ώρα εντοπίζονται στον Πύργο, στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς έχει πλημμυρίσει το υπόγειο και στη περιοχή των εργατικών κατοικιών.
 Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι αρμόδιοι φορείς του νομού Ηλείας βρίσκονταν σε ετοιμότητα για έντονα καιρικά φαινόμενα ωστόσο αιφνιδιάστηκαν από την ένταση τους.
 Νεκρή εντοπίστηκε μια 82χρονη στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Βαρβάσαινας στη θέση Λίθαρος όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά τη στιγμή που βγήκε από το σπίτι της.
 Ακόμη επειδή είχαν γεμίσει με νερά οι χώροι του νοσοκομείου υπήρξε απόφαση μεταφοράς των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή.
Έτσι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίστηκαν ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας ενώ ένα άτομο κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.
 Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν – κυρίως με βάρκες – διασώσεις ατόμων στις περιοχές Λαμπέτι, Σαλμώνη, Βαρβάσαινα και Καρούτες. Επίσης έχει δεχτεί 310 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια κατοικιών, επιχειρήσεων και μεταφορά 30 ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Ανάμεσα τους και Ρομά που διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, κυρίως σε περιοχές κοντά στον Αλφειό ποταμό και γύρω από τον Πύργο, όπως επίσης και ένοικοι των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται στο δρόμο που συνδέει τον Πύργο με το Κατάκολο. Επιπλέον έγινε προληπτικά απομάκρυνση των μοναχών της Μονής Παναγίας Κρεμαστών λόγο κατολισθήσεων.
 Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί στην περιοχή με 33 οχήματα, 2 βάρκες και 1 ερπυστριοφόρο της 6η ΕΜΑΚ.

Η πρόγνωση του καιρού

Σταδιακή επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
 Για αύριο Δευτέρα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το βράδυ  στο Ανατολικό Αιγαίο.
Επίσης θα σημειωθούν έντονες  χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου  και δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφορ το απόγευμα στα δυτικά και Ββόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους με την ίδια περίπου ένταση.
 Για την Τρίτη αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία  στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη , το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και έντονες  χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής  και βόρειας χώρας καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής  Μακεδονίας και της  Ηπείρου, το  απόγευμα τα  φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
 Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις αν και γενικά ασθενείς θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά, έως το τέλος της εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.

Μπάζει νερά το... υπουργείο


Το 2007 κινδύνευσε να καεί ολοσχερώς από την καταστροφική πυρκαγιά που αφάνισε την Πελοπόννησο - επειδή δεν λειτούργησε το “υπερσύγχρονο” σύστημα πυρόσβεσης. Το 2012 “μπάζει νερά” απ' την οροφή του. Μιλάμε για το αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, ένα απ' τα πρώτα σε επισκεψιμότητα μουσεία της χώρας, το οποίο (θυμίζουμε) ανακαινίστηκε όταν η Ελλάς βάδιζε υπερήφανη στον δρόμο των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα δρόμο που όπως απέδειξε η ζωή κατέληξε στην υποθήκευση του μέλλοντός της... Το 2007 ήταν ο “στρατηγός άνεμος” ο εχθρός που απείλησε την Ολυμπία, τώρα τη θέση του πήρε η θεά βροχή, φαινόμενα καιρικά τα δυο τους, υπέρτερα άρα των δυνάμεων του ανθρώπου. Μην αναζητείτε λοιπόν ευθύνες αρμοδίων, μην υποπτεύεστε κακοτεχνίες, μίζες και τα όμοια. Αρκεστείτε στην ειλικρίνεια των υποσχέσεων και των εντολών των αρμοδίων. Ησυχάστε με λίγα λόγια, καθώς "για το συμβάν εκλήθη ειδικός μηχανικός, ο οποίος ήλεγξε την κατάσταση και συνέταξε μελέτη για την αποκατάσταση των προβλημάτων στεγανότητας που εντοπίσθηκαν στο Μουσείο". Η “βλάβη” θα αποκατασταθεί αμέσως, διαβεβαιώνει ο κ. Γερουλάνος, παρότι αυτή έχει διαπιστωθεί εδώ κι έναν μήνα όπως δηλώνουν οι υπηρεσίες του. Τότε όμως δεν περίμενε κανείς ότι θα... έβρεχε.
Σ.Μ., Η ΑΥΓΗ: 05/02/2012

Με την κίνδυνο νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι της Ηλείας


ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ
Με τον κίνδυνο νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι της Ηλείας, οι οποίοι, τα ξημερώματα της Κυριακής, είδαν στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να κατακύζονται από τα νερά, μετά από έντονη βροχόπτωση. Από τις πλημμύρες έχασε τη ζωή της μία 82χρονη, η οποία διέμενε στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Βαρβάσαινας, στη θέση Λίθαρος. Όπως έγινε γνωστό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά τη στιγμή που βγήκε από το σπίτι της.
Με την κίνδυνο νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι της Ηλείας
Οι αρμόδιοι φορείς του νομού Ηλείας βρίσκονταν σε ετοιμότητα για τυχόν νέα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όσον αφορά όμως αυτά που σημειώθηκαν τα ξημερώματα σήμερα, τους αιφνιδίασαν με την έντασή τους.
Λόγω των προβλημάτων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου όλες σχεδόν οι τοπικές κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου Ηλείας.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις πλημμύρες, έως αργά σήμερα το βράδυ, εντοπίζονται στον Πύργο, στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς έχει πλημμυρίσει το υπόγειο και στη περιοχή των εργατικών κατοικιών. Λόγω των πολλών υδάτων στο νοσοκομείο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.
Με την κίνδυνο νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι της Ηλείας
Οι κάτοικοι της Ηλείας που τα σπίτια τους πλημμύρισαν θα φιλοθενηθούν συγγενικά τους πρόσωπα και σε ξενοδοχεία.
Πολλοί άλλοι κάτοικοι έως αργά χθες το βράδυ ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων. Ωστόσο. ενημέρωσαν ότι δεν κινδυνεύουν και δεν επιθυμούν να τα εγκαταλείψουν.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιήθηκαν διασώσεις ατόμων στις περιοχές Λαμπέτι, Σαλμώνη, Βαρβάσαινα και Καρούτες.
ΕΘΝΟΣ, 5/2/2012

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πύργος και Ολυμπία - Μια νεκρή από τις πλημμύρες


  • ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στην εκκένωση του νοσοκομείου Πύργου οδηγήθηκαν για λόγους ασφαλείας, οι αρχές ενώ η πρωτεύουσα του νομού Ηλείας και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην περιοχή «Λιθάρι», ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών από πλημμυρισμένες περιοχές της Ηλείας. Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πύργος και Ολυμπία  - Μια νεκρή από τις πλημμύρες
Λόγω των ζημιών στο πλημμυρισμένο υπόγειο του νοσοκομείου στον Πύργο, εκτιμήθηκε πως υπήρχε κίνδυνος για νοσηλευόμενους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αποφασίσθηκε η απομάκρυνσή τους.
Οι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.
Όσον αφορά στην ηλικιωμένη γυναίκα που βρέθηκα νεκρή, οι πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών, αναφέρουν ότι η γυναίκα προσπάθησε να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της.
Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού
Έχουν ολοκληρωθεί εν τω μεταξύ, όλες οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών από πλημμυρισμένες περιοχές της Ηλείας, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απάντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα, καθώς και οι εργασίες για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου
Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει ωστόσο σε επιφυλακή, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όσο και για την πρόληψη τυχόν νέων, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που προβλέπεται ότι θα πλήξει από τις βραδινές ώρες περιοχές της Ηλείας όπου βρίσκεται μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 33 οχήματα και δεκάδες άνδρες, ενώ έκτακτα μέτρα έχει λάβει και η Αστυνομία.
Έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια ένοικοι των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται κοντά στον δρόμο που συνδέει τον Πύργο με το Κατάκολο, όπως και οι μοναχές από την μονή Παναγίας Κρεμαστών, λόγω των κατολισθήσεων που είχαν σημειωθεί.
Επιπλέον, σε σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο στον Πύργο, αποφασίσθηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής όσοι από τους πληγέντες δεν βρουν στέγη σε συγγενικά σπίτια. Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, αφού εκτός από σπίτια και καταστήματα έχουν πληγεί αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις.
ΚΚΕ: Ζητά μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες
Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση και την προστασία των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Ηλεία ζητεί το ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποζημίωση των σπιτιών, των μαγαζιών και της αγροτικής παραγωγής.
Επίσης, κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, καθώς, όπως αναφέρει, «άφησαν τις πόλεις, τα χωριά, την αγροτική παραγωγή της, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις προειδοποιήσεις, τις καταγγελίες και διεκδικήσεις οργανώσεων και φορέων της περιοχής».
ΕΘΝΟΣ, 5/2/2012

«Πνίγηκε» ο Πύργος! Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των πλημμυρών στην Ηλεία

Εξαιτίας των πλημμυρών τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Πύργου, καθώς και το 1ο Λύκειο Πύργου και το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Πύργου.

Ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών την τηλεφωνική γραμμή 26210 81036, όπου μπορούν να απευθύνονται είτε για άμεση βοήθεια είτε για υποστήριξη των αιτημάτων τους γύρω από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, επαγγελματικό εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες κτλ.

Μετά τις σαρωτικές πλημμύρες... Ελλειψη υποδομών και σχεδιασμού στην Ηλεία καταγγέλλουν τα κόμματα

Για έλλειψη υποδομών και ανεπαρκή σχεδιασμό στην Ηλεία, η οποία επλήγη από εκτεταμένες πλημμύρες πέντε χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, καταγγέλλουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον πολύπαθο λαό της Ηλείας είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί άφησαν τις πόλεις, τα χωριά, την αγροτική παραγωγή της, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής προστασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπο του ΚΚΕ.

«Το πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι δεν είχαν πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία του νοσοκομείου» προσθέτει η ανακοίνωση, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποζημίωση των πληγέντων χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πύργου: «Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε η ανεπάρκεια των υποδομών, ιδιαίτερα των δικτύων αποστράγγισης και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Θέματα τα οποία οι τοπικοί φορείς έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, ειδικά για τις περιοχές Λάπατου, Κεραίας και Συντριάδας».

«Αν το 2007, με τις καταστροφικές πυρκαγιές, είχαν βγει τα αναγκαία συμπεράσματα, ίσως η σημερινή εξέλιξη να είχε αποφευχθεί» καταλήγει.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς

Στις πυρκαγιές του 2007 αναφέρεται και η Δημοκρατική Αριστερά: «Είναι φανερό ότι πέντε χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες αδιαφορίας, αμέλειας, έλλειψης συντονισμού και ανικανότητας για την αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων  για την ευρύτερη περιοχή».

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Για μη αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων κάνει λόγο και η Δημοκρατική Συμμαχία: ««Από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, φτάσαμε σήμερα στις φονικές πλημμύρες του 2012 εξαιτίας της αμέλειας και της αδιαφορίας των προηγουμένων κυβερνήσεων» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

«Ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την εντυπωσιακή προσπάθεια των Ελλήνων να συγκεντρώσουν χρήματα για την ανοικοδόμηση της περιοχής, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου τα χρήματα αυτά παραμένουν αδρανή στην Τράπεζα της Ελλάδας και κανένα έργο για την αποκατάσταση και τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής δεν έχει προχωρήσει».

«Η κυβέρνηση έχει χρέος πλέον να αναλάβει δράση και να προχωρήσει: Στην άμεση εκταμίευση των χρημάτων του πρώην "ταμείου Μολυβιάτη" ώστε να διατεθούν άμεσα για έργα υποδομής της Ηλείας ή να χρησιμοποιηθούν ως εθνική συμμετοχή για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ στο
Νομό». 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες στην Ηλεία


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις. Μία ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή «Λιθάρι» κοντά στον Πύργο της Ηλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών, η γυναίκα προσπάθησε να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Εξαιτίας των πλημμυρών τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Πύργου, καθώς και το 1ο Λύκειο Πύργου και το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Πύργου.

Ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών την τηλεφωνική γραμμή 26210 81036, όπου μπορούν να απευθύνονται είτε για άμεση βοήθεια είτε για υποστήριξη των αιτημάτων τους γύρω από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, επαγγελματικό εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες κτλ.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσε ούτε το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ενώ δεκάδες άτομα απεγκλωβίστηκαν ακόμα και με βάρκες -ανάμεσά τους, Ρομά που διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, κυρίως σε περιοχές κοντά στον Αλφειό ποταμό και γύρω από τον Πύργο, όπως επίσης και ένοικοι των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται κοντά στον δρόμο που συνδέει τον Πύργο με το Κατάκολο.

Με ασφάλεια εκκενώθηκε και η μονή Παναγίας Κρεμαστών, λόγω των κατολισθήσεων που είχαν σημειωθεί.
15 φωτογραφίες
Η εκκένωση του νοσοκομείου του Πύργου αποφασίστηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίστηκαν ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, όπου βρίσκονται σε επιφυλακή και επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma απεγκλωβίστηκε ένας άνδρας κοντά στον Αλφειό ποταμό, ενώ στην ίδια περιοχή διασώθηκαν αλλά δέκα άτομα.

Επίσης, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν οικογένειες με μικρά παιδιά από τις περιοχές «Λαμπέτι», «Καρούτι» και «Σαλμώνη», ενώ αποκλεισμένη από τα νερά της βροχής είναι η ιερά μονή Κρεμαστής κοντά στον Πύργο.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχει πλημμυρίσει και το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται πρόβλημα στην λειτουργία των υπηρεσιών.

Δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στον Πύργο της Ηλείας, εξαιτίας της συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης, που έχει ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ στην πόλη έχουν φθάσει δυνάμεις από Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά και άλλες γειτονικές περιοχές, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επίσης, οι πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα από τα σπίτια τους δύο γυναίκες, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού.

Πολλοί κάτοικοι του Πύργου αναγκάστηκαν να παραμείνουν όλη τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τις πλημμύρες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ