Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η Καθαριότητα στο χωριό μας...

Μια βόλτα στο χωριό προχθές ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι οι ευθύνες για την καθαριότητα πέφτουν στις πλάτες των συγχωριανών, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ο Δήμος απουσιάζει και είναι σαν να μην υπάρχει. Φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει ότι δήμος Ήλιδας δεν είναι μονάχα η Αμαλιάδα αλλά και τα δημοτικά "διαμερίσματα" Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ηλία, Αμπελοκάμπου, Αρχαίας Ηλιδας, Αυγείου, Γερακίου, Δάφνης, Δαφνιώτισσας, Δουναίικων, Καλυβίων Ηλιδας, Καρδαμά, Κέντρου, Κεραμιδιάς, Κρυονερίου, Περιστερίου, Ροβιάτας, Σαβαλίων, Σωστίου, Χαβαρίου!

Οσα χρόνια θυμάμαι το χωριό μου, αυτό που με λύπη διαπιστώνω είναι ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Μια επιγραφή της προκοπής, κάποια δέντρα, η οργάνωση του χώρου στο έμπα του χωριού. Η περιοχή από τη στροφή του Ρούμπα, όπως λέγαμε πάντα μέχρι λίγο μετά το γεφύρι εξακολουθεί να είναι η ίδια. Δυστυχώς ο Δήμος δεν εδέησε να βάλει το χέρι του είτε για την οργάνωση του χώρου είτε για την καθαριότητα. Ο καθένας πετάει τα σκουπίδια του όπου θέλει, καταλαμβάνει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ κοινοτικούς/δημοτικούς χώρους και κανείς δεν μιλάει... Κάποιος από τον Δήμο δεν σκέφτηκε ποτέ ότι καλό θα ήταν να τοποθετηθεί ένας χάρτης σε ένα επίκαιρο σημείο του χωριού που να δείχνει τον Αη Βλάσση, τους μηκυναϊκούς τάφους... Τέλος πάντων, να προβληθούν κάποια τοπικά στοιχεία για ν' αρχίσει επιτέλους να αποκτά υπόσταση η ιστορία του χωριού μας.

Το χωριό μας δεν κατάφερε ποτέ ν' αποκτήσει κάποια χαρακτηριστικά που θα του έδιναν μια πιο πολιτισμένη σύγχρονη φυσιογνωμία. Εχω την εντύπωση λόγου χάρη πως εάν δεν ήταν η άσφαλτος, ακόμα θα είχαμε τις γλίνες από τη στροφή του Ρούμπα μέχρι το γεφύρι! 

Πρέπει να δραστηριοποιθούν ΟΛΟΙ: ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, οι κάτοικοι, ο αντιδήμαρχος Μάκης Μπούρας (λόγω καταγωγής και ιδιαίτερης γνώσης της περιοχής), ο πολιτιστικός σύλλογος... Μού έλεγε προχθές ο Βασίλης Αγάλος ότι κάποτε είχε κάνει μια πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση: να φυτέψουν δέντρα κατά μήκος του δρόμου. Και τώρα νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να δυναμώσουμε τις φωνές, να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι και κάποια στιγμή να πάρουμε πρωτοβουλίες για να γίνει πιο όμορφο το χωριό, που έχει οπωσδήποτε φυσική ομορφιά. Ας βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας για να μας θυμούνται αργότερα οι γενιές που έρχονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου